Houtbouw

houtskeletbouw, houtmassiefbouw, Tiny House, boomhut, ...

Houtskeletbouw is een innovatieve bouwmethode waarbij het skelet van het gebouw uit houten balken en stijlen bestaat. Deze bouwmethode heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen ten opzichte van traditioneel bouwen.

Waarom wordt deze bouwmethode steeds meer en meer gebruikt?!

Snelle bouwtijd

Een van de grootste voordelen van houtskeletbouw is de snelle bouwtijd, het skelet van het gebouw kan zowel in fabriek als ter plaatse snel gefabriceerd worden, wat de bouwtijd op de bouwplaats aanzienlijk verkort. Er zijn geen droogtijden zoals bij het traditioneel bouwen wat betekent dat het gebouw veel sneller opgeleverd kan worden.  Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook geld.

Goede isolatie

Een ander belangrijk voordeel van houtskeletbouw is de goede isolatie. Het skelet van het gebouw kan gevuld worden met isolatiemateriaal, zoals rotswol, houtwol, cellulose, … dit gepaard gaan met een goede luchtdichting zorgt dat het gebouw goed geïsoleerd is en de energiekosten laag blijven. Bovendien kan het isolatiemateriaal makkelijk worden aangepast aan de gewenste isolatiewaarde of de wand dikte.

Luchtdichting

Zonder luchtdichting geen goede isolatie! Luchtdichting is dus een belangrijk onderdeel van houtskeletbouw. Een goede luchtdichting zorgt namelijk voor een energiezuinige en comfortabele woning. Bij houtskeletbouw wordt het skelet van het gebouw gevuld met isolatiemateriaal. Om te voorkomen dat er toch nog warmte verloren gaat, is het belangrijk om het gebouw goed luchtdicht te maken. Bij houtskeletbouw wordt hier veel aandacht besteed en dit gebeurt door het aanbrengen van luchtdichte folies en tapes op de juiste plaatsen in de constructie.

Het zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, het draagt bij aan een gezond binnenklimaat en omdat er geen tocht mogelijk is ontstaat er minder vocht en schimmelvorming.

Het voorkomt en vermindert allergieën en luchtwegproblemen.

Duurzaamheid

Houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode. Het hout dat wordt gebruikt in de bouw komt namelijk uit hernieuwbare bronnen (FSC). Daarnaast is hout een materiaal dat CO2 opneemt tijdens de groei, waardoor houtskeletbouw bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Hout een lange levensduur en kan het na gebruik gerecycled worden wat het ook weer ‘circulair’ maakt.

Flexibiliteit in ontwerp

Houtskeletbouw biedt veel flexibiliteit in ontwerp. Het houten skelet kan namelijk makkelijk worden bewerkt en gevormd tot elke gewenste vorm. Wenst u tijdens het opbouw process de badkamer toch wat groter te hebben dan is dit absoluut geen probleem.

We maken het dus mogelijk om unieke en op maat gemaakte ontwerpen te realiseren die aansluiten bij de wensen van de klant!

Veiligheid en brandveiligheid

Houtskeletbouw is een absoluut veilige bouwmethode! Hout is een sterk en duurzaam materiaal dat voldoet aan alle bouwvoorschriften en  naar onze mening brandveiliger dan de traditionele bouwmethodes.